כך מתמודדות חברות עם אופציות מחוץ לכסף

הדרכים היעילות והפופולאריות ביותר להתמודדות עם אופציות מחוץ לכסף

account_circle
By altshare Team
calendar_today
March 16, 2023

בתקופה האחרונה חברות רבות מוצאות את עצמן מאבדות מערכן והדבר משפיע באופן ישיר על אטרקטיביות האופציות שהקצו לעובדים. בחירת דרך ההתמודדות מושפעת משמעותית מהשקפת היזם או בעלי המניות אך לכל שיטה יש השלכות כלכליות הלכה למעשה.

ממש כמו הטיטאניק, חברות רבות מוצאות עצמן בעמדה מבטיחה ומרשימה ביותר אך מצפה להן בהמשך קושי בלתי צפוי שיערער את קיומן. בניגוד לטיטאניק ששקעה לחלוטין, לעתים ניתנת לחברה ההזדמנות לשפר את מצבה ולחזר לפני המים ואף מעלה מכך. ניצול ההזדמנות תלוי רבות בעובדים ובמידת ההרתמות שלהם לתהליך, שכן ככל שיותר ינטשו כך יגדל האיום הקיומי של החברה. אחת הסיבות העיקריות לנטישת עובדים במקרים כאלו, היא חוסר יכולת של המעסיק לתת תגובה הולמת לפגיעה במענקי עובדים מבוססי אופציות או בשמן המקצועי "אופציות מתחת לכסף".

המונח אופציות מחוץ לכסף (Underwater Options) מתאר מצב בו ערך של חברה יורד ובין היתר היא צריכה להתמודד עם המצב מול העובדים עצמם שבשל הצלילה עשויים לטבוע באופציות חסרות ערך. כלומר, מחיר מימושן נמוך מערך המניה המוערך ועצם המימוש יכיל בתוכו הפסד אל מול השוק. אם לדומגה, העונקה לעובדים הטבה בדמות אופציות כאשר מחיר מימוש האופציה עומד על 20 שקלים, וכעת מניה מוערכת ב- 15 שקלים בלבד הרי שהמענק הופך לחסר תועלת, הרי מימוש של אופציה במקרה כזה תהווה הפסד ישיר של 5 שקלים מול השוק באותו רגע.

לפי חברת המחקר הסינית הורון, בשנת 2021 כמות היוניקורנים בעולם כמעט הכפיל את עצמו לכמות היסטורית של מעל ל-1000 חברות, המדינה המובילה בתחום היא ארצות הברית, סגניתה סין וישראל במקום השביעי המכובד. בעוד יותר מ-20 יוניקורנים ישראלים חדשים נוצרו והשוק מדבר על החברות המוצלחות והמבטיחות, מבחן המציאות מראה אחרת. חברות רבות מכך אינן מצליחות לעמוד ביעדים, סופגות ירידות משמעותיות ונאלצות לבצע מהלכים רבים כדי לחזור לתלם. אלו שכן מצליחות לחזור ולטפס מסתמכות רבות על עובדיהן המסורים ולא על גיוסים חדשים, לכן תהליך שימור העובדים מקבל מקום מרכזי ומשמעותי. 

התמודדות העובדים

במצב בו החברה סופגת ירידת ערך והיא אינה מזדרזרת לפעול מול העובדים, ההיטקיסטים לא ממתינים ויוצרים קשר עם חברות הסוחרות בניירות ערך ומציעים את האופציות שלהם, אף במחיר נמוך מערך השוק הנוכחי ובהפרשים גדולים משווי החברה. כך, פעולת הסקנדרי הפופולרית מהווה עקב אכילס לחברות שספגו ירידת ערך, אפשרו סקנדרי לעובדים ולא נתנו תשומת לב לאופציות העובדים כחלק מתהליך ההתמודדות עם הירידה. 

אופציות חסרות ערך הוא ביטוי מאיים לעובדים בהייטק ולכן הפופולריות של עסקאות הסקנדרי במהלך שפל של חברה אפשרו לעובדים הוותיקים ולמשקיעים הראשונים למכור את מניותיהם למשקיעים חדשים. אם עובדי חברות יוניקורן נמנעו בעבר מלמכור את המניות שלהן, במקרים רבים היום מדווחים משקיעים פעילים בשוק זה כי עובדים רבים יוזמים פניות בעצמם ואף מוכנים להתפשר על השווי.

משאירים את הראש מעל המים

פעולת ההתמודדות הנפוצה ביותר היא תמחור מחדש (Repricing), שינוי ישיר של מחיר מימוש האופציה כך שיתאים לערך המניה המוערך. פעולה זו מסייעת לחברה שמאמינה שערכה ישאר יציב בהערכה הנוכחית בטווח הקרוב ומעוניינת להתאים את המצב לעובדים שהיא חפצה ביקרם. חשוב לזכור שפעולה של תמחור מחדש משפיעה על הדו"ח החשבונאי בגין אופציות ודורשת עדכון שלו.

דרך התמודדות נפוצה לא פחות שדורשת גם היא עדכון של הדו"ח החשבונאי בגין אופציות היא שינוי תנאי הענקה (Change in Grant Letter Conditions). המשמעות המעשית יכולה להיות זירוז של תקופת ההבשלה, שינוי תנאי ההבשלה או אפילו הגדלה של כמות האופציות המוקצות לעובד.

חברות עם כמות עובדים גדולה יחסית נמנעות לעתים מהפעולות שהצגנו עד כה, מפני שאלו דורשות מעבר על כל מכתבי ההענקה בחברה ועדכון שלהם ידענית אחד אחרי השני. לכן, אפשרות פחות פופולרית אך לחלוטין אפשרית היא לא לבצע שינוי כלל בתחום האפוציות. במקרה זה, לא לשנות לווא דווקא אומר לא לעשות כלום, חברות שמאמינות כי ערך החברה יעלה בזמן הקרוב וכי אין סיבה לפתוח את מכתבי ההענקה, יכולות להשאיר את המצב כפי שהוא ולגבות את המהלך בתהליך הסברה מול העובדים. 

עובדי המפתח בחברה עלולים לשוט לכיוונים אחרים במידה וירגישו כי אין תשומת לב לרווחתם האישית בתהליך השינוי. לכן, פעולת הסברה המפשטת את קבלת ההחלטה להשאיר את המצב כפי שהוא היא אקוטית להשארתם בפוקוס על הצלחת החברה. בשנתיים האחרונות, מגפת הקורונה השפיעה על מגוון תחומים וחברות מצליחות בתחומן ספגו ירידה שעתידה להימחק בסיום המשבר, לכן פעולה של "אין פעולה" עשויה להיות הדרך הטובה להתמודדות עם המצב. עדיין מומלץ לשתף את העובדים בסיבה לקבלת ההחלטה ולחלוק איתם את החזון בנוגע לעתיד החברה. 

דרך נוספת להתמודדת שאינה נפוצה במיוחד אך קיימת: מעבר בין שיטות מענק. כלומר, שינוי התגמול מאופציות להענקה של מניות חסומות (RSU), במקרה כזה המניה החסומה אטרקטיבית יותר מכיוון שאין דרישה לתשלום מצד העובד (פרט למס בעת המכירה) ולכן היא נשארת אטרקטיבית בכל שווי בו החברה תימצא.

אופציות מתחת לכסף או כפי ששמם באנגלית מכנה אותם "מתחת למים" בהחלט מתארות רגע של צלילה בחיה של חברה, בין אם היא תצוף או תשקע נתון לה ולדרך ההתמודדות שלה. היכולת לרתום את העובדים למען החברה בנקודה זו היא קריטית, קשה אך אפשרית. מסיבה זו מנהלים רבים מעניקים תשומת לב יתרה לעובדים ולסל האופציות שהוקצו להם. בין אם שיטת הטיפול היא באמצעות עדכון מחיר המימוש, שינוי התנאים במכתב ההענקה, הקפאת המצב או שינוי שיטת התגמול, קימת חשיבות עליונה במתן יחס לנושא.

כדי ליצור אסטרטגיה יעילה ומדויקת להתמודדות עם אופציות מחוץ לכסף אנו מזמינים אותך לפנות אלינו ומומחה ישמח לחזור אליך.

על altshare

altshare היא חברת פינטק בעלת מערכת אוטומטית לניהול equity.
בנוסף, בתחום הנאמנות, מהווה altshare כאחת החברות המובילות במדינת ישראל
ומספקת שיותים ליוניקרונים וחברות ענק בישראל ובעולם.
אנחנו אוהבים אתגרים, אובססיביים לטובת הלקוחות שלנו ומציבים לפנינו מטרה קבועה:
להגדיר מחדש את הדרך בה חברות מנהלות את ה-equity שלהן.

לעוד תוכן איכותי -הירשמו כאן
חזרה לבלוג